PR la V+O Communication sau alergător de cursă lungă

Deschidem seria interviurilor cu Silvia Dugăiașu, PR Account Manager la V+O Communication și fost corporate communications specialist la METRO Cash & Carry România timp de patru ani. O experiență extrem de utilă, care i-a trasat Silviei liniile directoare ale carierei profesionale pe care și-a construit-o la V+O, pornind de la calitățile dobândite de partea clientului.

  1. Ce te recomandă pentru Public Relations? Te rog să ne vorbești despre background-ul și experiența ta profesională, dar și despre calitățile tale.

Lăsând la o parte studiile de specialitate și toate celelalte detalii, mă definesc ca fiind un om profund comunicativ. Îmi place să vorbesc cu cei din jur, să leg rapid relații, îmi place să cred că mă fac destul de ușor plăcută și gestionez cu ușurință situații diverse. În acest context, un job în sfera comunicării a venit firesc. Și nu îmi doresc să fac altceva vreodată.

  1. Cum a fost tranziția de la comunicarea într-o corporație la comunicarea într-o agenție de PR?

A fost o provocare pentru mine, dar o provocare pe care mi-am dorit-o și pe care am acceptat-o imediat. Era vorba, în primul rând, despre o schimbare de perspectivă. Dacă în trecut operam cu niște variabile cunoscute în contexte pentru care aveam deja explicații și analize, acum trebuie să anticipez foarte mult, să descopăr și să propun mai multe moduri de abordare, având la dispoziție mult mai puțin timp și necunoscând întotdeauna toate variabilele.

M-a ajutat foarte mult experiența pe care ți-o oferă o companie mare. Am avut șansa să mă dezvolt, să lucrez în echipă, să gândesc structurat, să mă adaptez rapid la anumite situații și să coordonez mai multe proiecte în același timp. Pe de altă parte, acum, la V+O, îmi dezvolt proactivitatea, gândirea în ansamblu, capacitatea de corelare a mai multor contexte, dar și abilitatea de a gestiona simultan situații care mă scot din sfera de confort.

  1. Care descriere este mai apropiată de imaginea ta, așa cum te percepi tu: războinic, pictor de porțelanuri sau alergător de cursă lungă?

Cred că am fost în toate ipostazele amintite de tine și cumva în mine se împletesc cele trei. Dar dacă ar fi să aleg una dominantă, aș alege alergător de cursă lungă, pentru că niciodată nu am abandonat când a fost greu și mereu am dus la bun sfârșit “cursele” pe care le-am început. Îmi place să demonstrez clienților că se pot baza pe mine și că sunt acolo de fiecare dată cand au nevoie de ajutorul meu.

Totodată, sunt un om foarte ambițios și am muncit mult ca sa ajung în acest punct. Am avut situații în care a trebuit să mă lupt, metaforic vorbind, pentru a obține rezultatele dorite. Deci sunt o “razboinică”. Mai mult, sunt extrem de atentă la detalii, sunt o perfecționistă. Nu îmi plac jumătățile de măsură și analizez lucrurile din mai multe perspective. Îmi place să mă asigur că ceea ce iese din mâinile mele este gândit complet și complex, dar prezentat într-o manieră simplă și ușor de înțeles. Îmi place să ating obiectivele propuse.